Seară duhovnicească la Parohia Gura Bohotin despre „Rugăciunea - mulțumire și recunoștință lui Dumnezeu!”

Activități Noiembrie 30, 2022

               În seara zilei de 30 noiembrie  la  Parohia „Sf.Ier.Spiridon”, în cadrul cercului pastoral cu același ocrotitor, preoții și credincioșii au participat la o seară duhovnicească fiind invitat pentru a rosti un cuvânt  de învăţătură Pr.Dr.Asist. Liviu Petcu. Tema întâlnirii a fost: „Rugăciunea noastră, mulțumire și recunoștință lui Dumnezeu!”

                 Cuvântul Părintelui profesor . Liviu Petcu a creionat rolul și importanța rugăciunii ca manifestare a dragostei față de Dumnezeu și ca o experiență descoperită nouă de cei care s-au rugat ca să se împlinească nu voia lor ci voia lui Dumnezeu: „Căutăm la înțelepciunea, mila și voința lui Dumnezeu, Cel care știe tot ce e necesar; nu trebuie să condiționăm noi pe Dumnezeu, ci este bine ca să lăsăm prioritar ceea ce Dumnezeu are în planurile sale cu fiecare. Exemplificările din Pateric, Sf. Siloan Atonitul și Sf. Ignatie Brancianov, aduc răspunsurile trăite vis-a-vis de această idee și îndeamnă la rugăciune prin răbdare. A-I mulțumi lui Dumnezeu pentru toate este act de supunere și manifestare a iubirii noastre pentru El. Asta se face împreună conform îndemnului liturgic: „Domnului să ne rugăm” și mai ales al rugăciunii domnești „Tatăl nostru”. Absolut tot ce lasă Dumnezeu să ni se dea sau ce ne dă în mod direct sau indirect este rezultatul înțelepciunii sale. Rugăciunea permanentă este și spre alungarea gândurilor rele, cinice, ispitite; și această rugăciune este la îndemâna tuturor. Se accentuează impulsul, începutul care este necesar ca determinare, act de voință izvorâtă din dorința de a fi permanent cu Dumnezeu. Rugăciunea este manifestarea dragostei pentru Dumnezeu; a fi cu Dumnezeu pururea este, în excelență, posibil prin rugăciunea permanentă. Rugăciunea se face, totuși, într-o rânduială conform Sfintelor Canoane și se face exclusiv pentru bine, nu pentru rău.”

                Ca răspuns la întrebările legate de rugăciune în mai multe biserici și forma de trăire a pelerinajului ca rugăciune, părintele profesor a răspuns că rugăciuni sunt și manifestările ori acțiunile noastre în biserică, la slujbe, Sfânta Liturghie și alte rânduieli. La o altă întrebare privind rugăciunile de laudă, părintele accentuează puterea și importanța acesteia pornind de la simplul „Slavă Ție Doamne, slavă Ție” și terminând cu lauda a tot ce există în ceruri: Dumnezeu „întru cei de sus”. Importantă este și conștientizarea fiecărei clipe de rugăciune: „Rugăciunea rostită cu voce tare sau șoptită este cea care dă un ritm ce face ca înțelesul, trăirea în rugăciune să fie conștientizarea trăirii în Dumnezeu.”

              Părintele Paroh a mulțumit apoi părintelui conferențiar și a vorbit despre Rugăciune ca fiind „cuvinte legate ca un șir de perle prin care noi căutâm sî ne agîțăm d ecer, lăsând valoarea lor în urmă și rămânând cu sufletul curat înaintea lui Dumnezeu în așteptarea răsplății Sale, la capătul Scării desenată atât de frumos de Sfântul Ioan Scărarul, cununa Împărăției cerurilor.” A mulțumit apoi Preoților prezenți: Părintele președinte de cerc Andrei Iulian, Pr. Bărbieru Teodor,Pr. Irimia Cristian și Pr Cazacu George și enoriașilor care au participat și la rugăciune și la conferință.

                Serile duhovnicești sunt organizate în cadrul cercurilor misionare din cadrul Protopopiatului II Iași fiind inițiate de către Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, cu sprijinul Părintelui Protopop Marius Daniel Profir și prin îndrumarea și colaborarea cu Părintele Misionar protopopesc al Protopopiatului II Iași, Neculai Dorneanu.

Pr. Olaru Teofil-Constantin, preot paroh la Parohia Gura Bohotin