Duh, Cuvânt și Taină de vindecare, o poveste din Răducăneni!

Activități Martie 16, 2024

                    Două parohii din comuna Răducăneni, Parohiile Sf.Ier.Nicolae Bohotin și Sf. Voievozi Isaiia, din Protopopiatul II Iași, au desfășurat împreună proiectul „Duh, Cuvânt, și taină de vindecare” în perioada 18 februarie-17 martie, în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” din acest an.

          Toate poveștile au o continuare, de aceea și activitățile din parohii nu au doar un început, ci se continuă și devin adevărate tradiții mult așteptate de cei mici mai ales. Astfel se poate afirma și despre activitățile care timid se dezvoltă în diferite parohii într-o colaborare frumoasă. Câștigul este imediat prin faptul că se leagă prietenii și se fac lucruri neașteptat de interesante, energia și entuziasmul copiilor fiind principalul catalizator al acestor acțiuni, și seriozitatea și buna colaborare a organizatorilor fiind ceea ce dă valoare unui proiect care să aibă ulterior efecte în mai multe comunități.

            Să începem așadar cu începutul unei prietenii: două parohii din comuna Răducăneni, Parohiile Sf.Ier.Nicolae , Bohotin și Sf. Voievozi, Isaiia din Protopopiatul II Iași, au desfășurat împreună proiectul „Duh, Cuvânt, și taină de vindecare” în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” din acest an. Perioada a fost una destul de întinsă, începând pe 18 februarie și terminându-se pe 18 martie. Timpul a fost însă oarecum relativ cuprins între aceste date, deoarece, activități rezultate în urma acestei colaborări vor fi și în cuprinsul Postului Mare, dorindu-se organizarea unor ateliere de pictare de icoane pe sticlă și de încondeire de ouă.

             Activitățile au fost organizate ca un parteneriat între cele două parohii, prin Preotul Paroh din Bohotin, Iulian Andrei și doamna preoteasă Prof. Alina Andrei, împreună cu Preotul Paroh din Isaiia, Paul Iosif Guralivu cu doamna preoteasă, Prof. și consilier în domeniul adicțiilor Daniela Guralivu. Ca și colaboratori în cadrul proiectului au fost prezenți în mod activ: Liceul teoretic Lascăr Rosetti din Răducăneni prin doamnele: Director principal Liliana Carp și Director adjunct Panțâru Livia împreună cu corpul profesoral și Unitatea Medico-Socială din Răducăneni prin domnul director Corneliu Melinte și personalul unității. Cel mai important este însă faptul că peste douăzeci de elevi s-au înscris la activitățile proiectului și au venit cu entuziasmul lor atrăgându-i însă în unele activități și pe părinți sau bolnavii și bătrânii pe care i-au vizitat.

             Până în prezent s-au desfășurat cinci cateheze având ca tematică: ”Dumnezeu-Tatăl care vindecă”,   „Hristos, doctorul doctorilor” , „Iisus Hristos - Vindecătorul sufletului”, ”Duhul vindecător prin Tainele Bisericii-Taina Sf. Maslu” și „Vindecarea prin Taina Spovedaniei-Pilda Fiului Risipitor”. Ultima cateheză este despre „Maica Domnului și Sfinții –vindecătorii noștri” urmată fiind de atelier de desen și culoare și premierea participanților. Invitați la aceste cateheze au fost, pe lângă organizatori, Profesorul de religie Lercă Cosmin, asistenta medicală Martin Ștefana, doamna Comisar Nistor Nicoleta precum și organizatoarea de grup de susținere emoțională și religioasă ortodoxă în Miami-SUA, Ionescu Evelina Paula.

             Grupul catehetic al parohiei a avut ocazia să afle diferite noțiuni despre vindecare, suferință, cum ne ajută credința în acest sens, cum putem fi alături și cum îi putem ajuta pe cei aflați pe patul de suferință, cum ne ajută Tainele Bisericii. Fiecare cateheză a avut o parte practică, elevii mergând fie pe la diferiți credincioși aflați în nevoie din cadrul parohiei pentru a le înțelege suferința, dăruindu-le fie o felie de pizza, fie o felicitare mărțișor realizate de ei; au avut ocazia să se unească în rugăciune la cele două biserici din Bohotin și Isaiia cântând împreună Sfânta Liturghie, totul culminând cu întâlnirea avută cu bolnavii și bătrânii din Unitatea Socio-Medicală din Răducăneni,  dăruindu-le flori și sfințișori și făcând o rugăciune pentru ei în Capela Sf. M. Mucenic Pantelimon din curtea așezământului.    

         Din mărturiile participanților și invitaților:

       „Am avut oportunitatea de a le vorbi copiilor despre iubire, nădejde și despre cum unii oameni se pot vindeca prin credință, dându-le mici exemple, despre cum putem să îl ajutăm pe cel de lângă noi, fără a fi nevoie de un act măreț, ci doar să-i arătăm că suntem acolo și facem ascultare: acte fundamentale  în relațiile noastre cu cei din jur. M-a surprins felul în care ascultau cât și întrebările puse de majoritatea, curiozitatea și inocența lor. Interesul lor m-a făcut să constat încă o dată, că e necesar să promovăm ceea ce ține de credință, de iubire și că în suferință, cu Hristos e mai ușor!”

Ștefana Andreea Martin

„Cel mai mult mi-a plăcut ziua în care am făcut pizza toți copiii care suntem înscriși în concursul catehetic din parohiile Bohotin și Isaiia. Acea zi pentru mine a fost una minunată cu pace iubire îndelungă-răbdare și multă bucurie. Puzza făcută împreună de douăzeci de copii și trei instructori buni frumoși și răbdători ne-a făcut o zi frumoasă. Am învățat ce este bunătatea, lucrul în echipă și răbdarea. În acea sâmbătă m-am simțit cea mai bucuroasă și bună ființă de pe pământ. Aveam o pace în mine dată de la Dumnezeu. Ca temă pentru acasă a fost să ducem trei felii la un bătrân despre care știm că este mai bolnav la noi în sat. Am fost eu,  împreună cu două prietene bune la un bătrân. Soția era la pat, era bolnavă și aproape pe patul de moarte. El o îngrijea cu atenție și cu multă dragoste. I-am pus câteva întrebări șia răspuns de fiecare dată cu lacrimi în ochi. L-am luat în brațe și i-am urat o zi frumoasă.”

Diana

„Mie mi-a plăcut cel mai mult ziua în care am făcut pizza cu toți copiii de vârsta mea și mai mari. Ca temă a fost să mergem la bătrâni în vizită să le dau trei felii de pizza și multă fericire. În acea zi am învățat să respectăm bătrânii și oamenii și să iubim pe Dumnezeu.  Am învățat de la cateheza părintelui și a doamnei preotese că trebuie să-l iubim pe Dumnezeu și pe oameni” Ana

„Sincer...Sunt foarte mândră că am participat la aceste cateheze. Am aflat o mulțime de lucruri noi și suprerinteresante pe care nu o să le uit niciodată. Și la căminul de bătrâni a fost o experiență minunată. Cântecele mi-ai transmis fiori și să iubesc mai mult oamenii. Cu siguranță aș repeta experiența de nenumărate ori.!

Ioana

„Mă numesc Alexandra-Liliana și mi-a plăcut faptul că la aceste activități am lucrat în grup cu copiii, am mers la bătrâni și am vizitat câminul de bolnavi. Din aceste activități am învățat să fiu mai bună. Pe viitor aș dori să mai particip la astfel de activități.”

„În această cateheză eu m-am simțit minunat. Cel mai mult mi-a plăcut când am învățat să facem trandafiri din hârtie creponată și când am fost la bătrâni să le oferim câte o floare, o felicitare și să îi înveselim cu niște cântece. Toate experiențele au fost și vor fi în continuare la fel de frumoase, aș vrea să le repet nu o dată, ci de mai multe oru. Am lucrat foarte drăguț toți și m-am simțit liniștită atnci când am ajuns acasă. Mulțumesc pentru tot! ”

Daria

 

                Parohiile Sf.Ier.Nicolae Bohotin și Sf.Voievozi Isaiia desfășoară și ale proiecte pastoral-misionare, filantropice și sociale, printre care „Tabăra din pridvorul satului” și participarea celor din Bohotin în 2001 la Proiectul transfrontalier  „Educație pentru dezvoltare și perfecționare în domeniile de creație și producție pe cele două maluri ale Prutului /2SOFT1.1/187. De asemenea cele două parohii organizează grupuri vocale, sub îndrumarea doamnelor preotese, cu care participă la concerte de colinde.

        Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” se adresează copiilor și tinerilor coordonați de preoți, profesori de religie sau de altă disciplină și de educatori creștini din țară și din diaspora. Scopul concursului este valorificarea conținutului de credință al Bisericii Ortodoxe cu privire la boală, suferință și comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele său, promovarea legăturii de iubire, de cunoaștere, de apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relația copiilor și tinerilor în raport cu cei în suferință.

Pr. Iulian Andrei