Pisanie

Istorie Mai 10, 2014

Cu voia Tatălui, a Fiului și a Sf. Duh s-a purces în anul Domnului 1989, în luna iunie la renovarea sfintei biserici cu hramul Sf Nicolae.

Dacă despre satul Bohotin istoricul Radu Rosetti a scris cronica Bohotinului, despre biserică nu avem nimic cunoscut. Deși satul datează de pe vremea voivodului Vasile Lupu (sec.18), domnul Moldovei. În veacul al 18-lea aici exista o bisericuță din lemn. Pe la anul 1880, proprietarul Bohotinului, Miltiade Rosetti a început construcția unei mănăstiri care nu a mai fost terminată. Prin căsătoria cu una dintre fetele lui M. Rosetti, familia Sturza s-a instalat în Bohotin. În 1840 M.Rosetti moare iar construcția bisericii a rămas în părăsire. La 1842 s-a renovat vechea biserică de Pr. Ștefan Ciocoiu. În anul 1933, la 2 aprilie a venit preot paroh Petru Diaconu, care în 1952 a început împrejmuirea vechii bserici cu zidurile alteia noi. În 1958, părintele a lipsit forțat din parohie (fiind întemnițat) și l-a urmat Pr. Ioan Andrioae, care a definitivat lucrările, sfințind biserica la 29 iunie 1964, de către P.S. Partenie al Hușilor. În 1968, pr Petru Diaconu, revenind în parohie, a păstorit până în anul 1988. În 1989 la 1 aprilie a fost numit paroh Ștefan Bercaru (astăzi caterisit), de către P.S. Pimen al Sucevei, protopop fiind Pr. Anton Frunză. Văzând starea în care am găsit biserica după 25 de ani de la sfințire s-a purces la restaurarea generală. Mobilierul bisericii fiind degradat, a fost înlocuit cu unul nou lucrat la Grumăzești-Neamț. S-a înlocuit vechiul pridvor din lemn cu actualul căruia i s-a adăugat și o turlă deasupra pronaosului. Biserica nu prezenta nici un fel de pictura. Având tavanul din scândură, s-a trecut la pregătirea pentru pictura în frescă. Deasupra pronaosului bisericii s-au ridicat trei turle după care s-a refăcut și vechiul acoperiș al turnului de piatră cu meșteri din zona Bucovinei. Vechea clopotniță a fost înlocuită de una nouă, lucrată de meșteri militari.În 2007 a fost definitivată construcția monumentului eroilor, din curtea bisericii cu ajutorul preotului paroh Stefan Bercaru și contribuția generalului Constantin Bucos și a veteranilor de război. În mai 2016 a fost refăcut și resfințit monumentul eroilor din satul Bohotin: „În luna mai 2016 a fost refăcut acest monument al eroilor din satul Bohotin căzuți în cele două Războaie Mondiale, prin finanțare de către Primăria și Consiliul Local Răducăneni, paroh fiind Pr. Iulian Andrei. Slujba de binecuvântare a monumentului a fost săvârșită la data de 29 mai 2016 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi”.

Starea actuală:

În septembrie 2012 suplinitor la parohie Sf Nicolae Bohotin a fost Pr. Răzvan Petru Puiu Aonofriesei.   Din data de 24 februarie a fost instalat ca preot paroh Pr. Ic. Andrei Iulian.

Citește alte articole despre: istoric, biserica, bohotin